ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (παιδιά)

Ασφάλεια και κίνδυνοι στην θάλασσα του διαδικτύου
Ωραία εφεύρεση το διαδίκτυο! Έχει ένα σωρό πράγματα που μπορείς να δεις, να διαβάσεις και να μάθεις!
Έλα, όμως, που κρύβει κι ένα σωρό παγίδες!
Παίξτε τα παρακάτω παιχνίδια και μάθετε μερικά βασικά πράγματα!

Κάντε ΚΛΙΚ σε κάθε εικόνα, για να μεταφερθείτε στα παιχνίδια:

Παιχνίδι 1: "Το νησί του saferinternet.gr"
Πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε κατά την πλοήγησή μας στο διαδίκτυο;
Πώς καταλαβαίνουμε αν αυτό που διαβάζουμε είναι σοβαρό ή όχι;
Πώς μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε τους "κακούς" του διαδικτύου;
Και άλλα πολλά!


Παιχνίδι 2: "Το απέραντο δάσος"
Η ιστορία του εννιάχρονου Νικόλα που μαθαίνει πώς να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.


Παιχνίδι 3: "Οι καινούριοι φίλοι της Άννας"
Η συνέχεια της ιστορίας "Το Απέραντο Δάσος". Πρωταγωνίστρια είναι η ξαδελφούλα του Νικόλα, η Άννα. Η ιστορία αναφέρεται στον δημόσιο χαρακτήρα του Διαδικτύου, στους κανόνες συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο, καθώς και στην δημοσίευση φωτογραφιών και τα πνευματικά δικαιώματα.Τι είναι τα προσωπικά δεδομένα και πώς μπορώ να προφυλαχθώ για να μην γίνονται γνωστά στον οποιονδήποτε;
Το ονοματεπώνυμό μας, η ηλικία μας, η διεύθυνσή μας, το τηλέφωνό μας, τα μέρη που βγαίνουμε βόλτα, τα χρήματα (πολλά ή λίγα) που έχει η οικογένειά μας, η φυλή στην οποίαν ανήκουμε, η θρησκεία στην οποίαν πιστεύουμε, η υγεία μας, και διάφορα άλλα...
... είναι στοιχεία που αφορούν την ζωή μας και κανέναν άλλον.
Συνεπώς φροντίζουμε να τα κρατάμε για εμάς μόνο, άντε και για ανθρώπους που εμπιστευόμαστε απόλυτα (και πάντως όχι αγνώστους που συναντούμε στον υπολογιστή)!

Μάθετε περισσότερα, κάνοντας ΚΛΙΚ στην εικόνα παρακάτω:


Παιχνίδι 4: "Προστάτεψε τα προσωπικά σου δεδομένα!"Συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο
(επεξεργασμένο [από εμάς] κείμενο του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου)

[ Εφησυχασμένοι στην εγκυρότητα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, είχαμε αναρτήσει το παρακάτω κείμενο με copy - paste (αντιγραφή - επικόλληση) χωρίς να το ελέγξουμε ιδιαίτερα. Έτσι (μέχρι σήμερα -Αύγουστος 2014- που τα είδαμε και τα διορθώσαμε) δεν είχαμε προσέξει τα διάφορα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη που αυτό περιείχε.Ζητάμε συγγνώμη γι' αυτό διότι, αν και τα λάθη δεν ήταν δικά μας, την τελική ευθύνη για κάθε ανάρτηση του blog μας την έχουμε εμείς! ]
Φίλοι μαθητές,
Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, θέλοντας να  εξασφαλίσει την ασφαλή παρουσία σας στην δικτυακή κοινωνία, την καλή χρήση των υπηρεσιών του διαδικτύου και την αποτροπή σας από ανεπίτρεπτες συμπεριφορές, κατέγραψε μια σειρά από συμβουλές. 
Θεωρούμε χρήσιμο να τις διαβάσετε προσεκτικά. 

Συμβουλές ασφαλούς χρήσης


 • Μην δίνετε προσωπικά σας στοιχεία και να μην αποκαλύπτετε λεπτομέρειες τις προσωπικής σας ζωής σε άλλους χρήστες στο Internet σε καμία περίπτωση.
 • Μην γνωστοποιείτε σε άγνωστους μέσω του διαδικτύου τα στοιχεία επικοινωνίας σας ( e-mail, αριθμούς τηλεφώνων ) και την διεύθυνση της κατοικίας σας, του σχολείου σας, κλπ.
 • Μην αποκαλύπτετε τους  κωδικούς πρόσβασης (password)  που χρησιμοποιείτε  στις διάφορες υπηρεσίες του διαδικτύου.
 • Μην επιχειρείτε μόνοι σας συναλλαγές μέσω του διαδικτύου για την αγορά διαφόρων προϊόντων και μην δίνετε ποτέ στοιχεία που αφορούν πιστωτικές κάρτες που τυχόν γνωρίζετε, επομένως και μην συμπληρώνετε φόρμες με τα ως άνω στοιχεία, όταν σας ζητούνται από διάφορους δικτυακούς τόπους.
 • Να έχετε υπόψη σας ότι τα προϊόντα της πνευματικής δημιουργίας (μουσική, λογοτεχνία, κινηματογράφος - video, κλπ) προστατεύονται, συνεπώς και η διανομή τους μέσω του διαδικτύου είναι παράνομη πράξη.
 • Το ίδιο παράνομη πράξη θεωρείται η διακίνηση προγραμμάτων υπολογιστών (λογισμικού-Software), εκτός και ανήκουν στην κατηγορία του Ελεύθερου Λογισμικού. Σε κάθε περίπτωση διαβάστε ή συμβουλευτείτε τους μεγαλυτέρους σε σχέση με τους όρους χρήσης και το αν επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνησή του.
 • Μην χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε πρόγραμμα βρίσκετε στο διαδίκτυο. Δεν είναι όλα τα προγράμματα ασφαλή, ακόμα και αν αυτά εμφανίζονται ως παιχνίδια ( προγράμματα trojan ή "Δούρειοι Ίπποι").
 • Μην ανοίγετε e-mails από άγνωστους αποστολείς. Συμβουλευτείτε πρώτα κάποιον μεγαλύτερο.
 • Προσοχή στα επισυναπτόμενα αρχεία. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι ιοί ή Δούρειοι Ίπποι και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον υπολογιστή σας.
 • Να συζητάτε με τους δασκάλους σας, τους γονείς σας και μεγαλύτερους χρήστες του Internet για τις δραστηριότητές σας στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίσετε οτιδήποτε περίεργο ή ασυνήθιστο.
 • Να είστε επιφυλακτικοί πριν αποδεχθείτε μια πληροφορία, και να υποβάλλετε στην κρίση της λογικής σας ό,τι διαβάζετε στους διάφορους διαδικτυακούς τόπους ή ό,τι σας  λένε οι άλλοι χρήστες.
Συμβουλές καλής χρήσης 
Τα μηνύματα Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου και οι πληροφορίες που αποστέλλετε με οποιονδήποτε τρόπο σε χρήστες ή ομάδες τού Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου και της δικτυακής κοινότητας γενικότερα πρέπει να χαρακτηρίζονται από τα ακόλουθα στοιχεία:


 • Το περιεχόμενο τους δεν θα πρέπει να προσβάλλει τους άλλους χρήστες του διαδικτύου, αλλά να ακολουθεί τους νόμους, τα χρηστά ήθη και τα ήθη χρήσης του διαδικτύου.
 • Τα μηνύματά σας (και γενικά το περιεχόμενο των πληροφοριών που αποστέλλετε) δεν θα πρέπει να σχετίζονται με παράνομες πράξεις.
 • Όπως  και στην καθημερινή ζωή, έτσι και στο διαδίκτυο το περιεχόμενο των μηνυμάτων σας δεν πρέπει να έχει υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου