ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (γονείς)

Συμβουλές προς τους γονείς

(Τα παρακάτω κείμενο είναι από το sch.gr)

Φίλοι γονείς,

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο κατέγραψε μια σειρά από συμβουλές, θέλοντας να εξασφαλίσει την ασφαλή παρουσία σας στην δικτυακή κοινωνία, την καλή χρήση των υπηρεσιών του διαδικτύου και την αποτροπή ανεπίτρεπτων συμπεριφορών.
Θεωρούμε χρήσιμο να τις διαβάσετε προσεκτικά. 
Διαβάστε κατ' αρχάς τις συμβουλές μας για τους μαθητές, οι οποίες αφορούν όχι μόνο τους μαθητές αλλά σε μεγάλη έκταση τον κάθε χρήστη του διαδικτύου [Σελίδα: "Ασφαλές Διαδίκτυο (παιδιά)"].
Ακολούθως δείτε μερικές προτάσεις που καταγράψαμε και απευθύνονται ειδικά στους γονείς. 

Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να σας βοηθήσουμε στην εποπτεία και καθοδήγηση των παιδιών σας στην δικτυακή κοινωνία. Οι προτάσεις μας και η εφαρμογή τους αφήνονται στην δημιουργική κριτική των γονέων.


Συμβουλές προς τους γονείς

Οι γονείς θα πρέπει:

  • Να είναι ενημερωμένοι για την σύγχρονη δικτυακή πραγματικότητα, τις δυνατότητες και τους κινδύνους που υπάρχουν. 
  • Να είναι ενημερωμένοι τι κάνουν τα παιδιά στο διαδίκτυο (Internet), και με τι σκοπό το χρησιμοποιούν.
  • Να επιβλέπουν τα παιδιά τους κατά την χρήση του διαδικτύου.
  • Να δημιουργήσουν μια συμφωνία σε οικογενειακό επίπεδο για την χρήση του Internet.
  • Να συνοδεύουν τα μικρότερα παιδιά όταν συνδέονται στο Internet, ειδικά τις πρώτες φορές.
  • Να δημιουργήσουν την δική τους λίστα με τις προτεινόμενες παιδικές σελίδες και να συμπεριλάβουν μηχανές αναζήτησης φιλικές στην χρήση τους για παιδιά.
  • Να διδάξουν τα παιδιά τους να μην δίνουν ποτέ προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες.
  • Να βάζουν τους υπολογιστές με σύνδεση στο Internet σε έναν κεντρικό χώρο του σπιτιού.
  • Να ελέγχουν τα Αγαπημένα (bookmarks) και το Ιστορικό (History) του προγράμματος φυλλομετρητή ιστοσελίδων (browser) για να βλέπουν ποιες σελίδες επισκέπτονται τα παιδιά τους.
Οι γονείς έχουν το δικαίωμα (και την υποχρέωση, θα συμπληρώναμε εμείς, ως σχολείο) να επιβλέπουν και να φιλτράρουν το περιεχόμενο του διαδικτύου ώστε να ελέγχουν ότι τα παιδιά τους δεν έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο που είναι επιβλαβές.
Καλό θα ήταν να ενημερωθούν οι γονείς για λογισμικό το οποίο είναι διαθέσιμο για τον έλεγχο του περιεχομένου και να εξετάσουν την δυνατότητα εφαρμογής κάποιου στους υπολογιστές του σπιτιού.
Καλούμε τους γονείς να συστρατευτούν στην καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Για την καλύτερη προστασία των παιδιών σας μπορείτε να εγκαταστήσετε ειδικά προγράμματα τα οποία ελέγχουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις τις οποίες μπορείτε να κάνετε εσείς. 
Μπορείτε να βρείτε μια ενδεικτική αξιολόγηση ενός μέρους του συνόλου αυτών των προγραμμάτων. 


Ό,τι θα θέλατε να μάθετε για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών σας (αλλά και την δική σας!) στο διαδίκτυο  
ΚΛΙΚ στην εικόνα για να μεταφερθείτε στον σύνδεσμο:"Παίζω και μαθαίνω στο διαδίκτυο": Ηλεκτρονικό βιλίο 
 Για όποιον έχει την δυνατότητα να το τυπώσει, το βιβλίο αυτό έχει δημιουργηθεί για παιδιά, ηλικίας από 4 έως 8 ετών και, όπως γράφουν οι δημιουργοί του στο internet-safety.sch.gr, μέσα από τα παιχνίδια, με διασκεδαστικό τρόπο,  επιδιώκει να εισαγάγει έννοιες της σύγχρονης τεχνολογίας αλλά και να βοηθήσει τα παιδιά να ακονίσουν τις βασικές γλωσσικές, µαθηµατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δεξιότητές τους.Χρυσοί κανόνες της πλοήγησης στο διαδίκτυο
Βοηθήστε τα παιδιά να μάθουν μερικά βασικά πράγματα για να μπορούν να πλοηγούνται με κάποια περισσότερη ασφάλεια στον αχανή κόσμο του διαδικτύου.
Παίξτε μαζί τους, μέσα από την παρακάτω εφαρμογή.
Επιλέξτε την Ελλάδα από τον χάρτη, τα "Ελληνικά" από το μενού της Γλώσσας, πάνω δεξιά.
ΚΛΙΚ στην εικόνα:Γονείς και κηδεμόνες στο interner
Το web έχει διεισδύσει στην κοινωνική υφή μας, σε σημείο που να εξαρτώμαστε από την χρήση του στην καθημερινή μας ζωή. Ανεξάρτητα όμως από τους λόγους που έχουμε το διαδίκτυο στο σπίτι, θα πρέπει να δίνουμε πάντα προσοχή ποιος μοιράζεται μαζί μας αυτήν την συνδεσιμότητα, ιδίως όταν πρόκειται για παιδιά.
ΚΛΙΚ στην εικόνα:


Διαβάστε περισσότερα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου