Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Ο εξάχρονος ήρωας της Νέας Ορλεάνης (1)


Ο τυφώνας Κατρίνα έπληξε τον κόλπο του Μεξικό στα τέλη Αυγούστου 2005.
Ήταν ένας από τους ισχυρότερους και καταστρεπτικότερους τυφώνες που έχουν πλήξει ποτέ τον Ατλαντικό. 


Η πόλη της Νέας Ορλεάνης, που επλήγη περισσότερο, έχει μία ιδιαιτερότητα: βρίσκεται πιο χαμηλά από το επίπεδο της θάλασσας και γι' αυτό προστατεύεται από φράγματα.
Ταυτόχρονα έχει και ένα "μειονέκτημα": είναι γεμάτη από μαύρο πληθυσμό. Ίσως γι' αυτό η κυβέρνηση των Η.Π.Α. κατηγορήθηκε πως αντί να ενισχύσει τα αντιπλημμυρικά φράγματα, αδιαφόρησε για τον τυφώνα (που είχε ενημερωθεί πως ερχόταν).


Το αποτέλεσμα ήταν περίπου 2000 άνθρωποι να βρουν τον θάνατο και πολλές δεκάδες χιλιάδες να δουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, είτε από τον τυφώνα είτε από τις πλημμύρες που ακολούθησαν όταν έσπασαν τα φράγματα και το 80% της πόλης σκεπάστηκε από τα νερά.


"Μικρή" λεπτομέρεια: Η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών και των αστέγων ήταν μαύροι, αφού οι λευκοί στην πλειοψηφία τους είχαν τα χρήματα και τα μέσα να απομακρυνθούν έγκαιρα...


Σ' αυτές, περίπου, τις συνθήκες έγινε ήρωας ο μικρός Ντεαμόντε Λοβ (ο εξάχρονος του βιβλίου της Γλώσσας). Το ελικόπτερο δεν επέστρεψε ποτέ να πάρει τους γονείς των μωρών και έτυχε σ' αυτόν η μοίρα να γίνει ο σωτήρας τους...

Σ' αυτές, περίπου, τις συνθήκες έγινε ήρωας και κάποιος άλλος άνθρωπος: ο Αμπντουλραχμάν Ζεϊτούν  (είναι και λίγο... "δικός" μας: έχει παντρευτεί Θασσαλονικιά και έχει ζήσει για τρία χρόνια στο Μοσχάτο πριν καταλήξει στην Νέα Ορλεάνη).

Ο Ζεϊτούν κωπηλατούσε με το κανώ του στους δρόμους της Νέας Ορλεάνης, σώζοντας όσο περισσότερους συμπολίτες του μπορούσε.
Όμως, αντί για την επιβράβευση εισέπραξε μίσος... 
9 ημέρες αργότερα από τον τυφώνα τον συνέλαβαν και τον κράτησαν, χωρίς καμιά κατηγορία, για τρεις εβδομάδες στην φυλακή, οπότε και τον απελευθέρωσαν με μεγάλη χρηματική εγγύηση. Το παράπτωμά του: Είχε αραβικό όνομα και ξενική προφορά. Άρα έπρεπε να έχει σχέση και με την αραβική τρομοκρατία...

Με την γυναίκα και το παιδί του

Βέβαια ο Ζεϊτούν έχει μια άλλη άποψη για την τρομοκρατία: «Οι μουσουλμάνοι, όπως και κάθε άλλη θρησκεία, πιστεύουν στην ειρήνη. Οι Άραβες είναι γνωστοί για την αξιοπρέπεια και την φιλοξενία τους. Όπως και οι Έλληνες. Στην οικογένειά μου έχουμε χριστιανούς και Εβραίους. Όποιος σκοτώνει ή τρομοκρατεί δεν ανήκει σε καμιά θρησκεία».

Και πώς εξηγεί την συμπεριφορά του τις μέρες του τυφώνα, λίγα χρόνια αργότερα; 
«Σήμερα οι περισσότεροι προσπερνούν όποιον έχει την ανάγκη τους. Εγώ όμως έχω μάθει να βοηθάω. Δεν μπορούσα να αφήσω αυτούς τους ανθρώπους να πνιγούν. Έπρεπε να τους σώσω. Είναι στο αίμα μου».

Διαβάστε την συνέντευξη του Αμπντουλραχμάν Ζεϊτούν ΕΔΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου