Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Το περσικό κράτος και οι Έλληνες της Μ. Ασίας

Α. ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ



Β. ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ


ΟΙ ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Στις αρχές των κλασικών χρόνων οι Έλληνες ήρθαν αντιμέτωποι με έναν μεγάλο κίνδυνο:
Οι ελληνικές αποικίες που βρίσκονταν στην Μ. Ασία και είχαν κατακτηθεί από τους Πέρσες ζήτησαν βοήθεια να απαλλαγούν από τον περσικό ζυγό. Οι Αθηναίοι και οι Ερετριείς ανταποκρίθηκαν στην έκκληση και αυτό έδωσε την αφορμή στους Πέρσες να επιτεθούν, για αντίποινα, στην Ελλάδα.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15
Το περσικό κράτος και οι Έλληνες της Μ. Ασίας

Το περσικό κράτος ήταν τεράστιο. Απλωνόταν από τα παράλια της Μ. Ασίας και τον Εύξεινο Πόντο μέχρι την Ινδία, ενώ εκτεινόταν και σε ένα κομμάτι της βόρειας Αφρικής.
Πρωτεύουσα του κράτους ήταν η Περσέπολις. Αρχηγός του κράτους ήταν ο «μεγάλος βασιλιάς». Το μεγάλο αυτό κράτος, ήταν χωρισμένο σε μεγάλες περιφέρειες που τις ονόμαζαν σατραπείες. Αυτές διοικούνταν από τους σατράπες.
Οι ελληνικές πόλεις της Μ. Ασίας, που βρίσκονταν κάτω από την κυριαρχία των Περσών, στο τέλος του 6ου αι. με πρωτοβουλία της Μιλήτου επαναστάτησαν εναντίον τους.
Οι επαναστάτες έφτασαν μέχρι τις Σάρδεις (πρωτεύουσα της σατραπείας της Λυδίας) και τις έκαψαν. Ταυτόχρονα ζήτησαν βοήθεια από τους Έλληνες. Η βοήθεια από την Ελλάδα περιορίστηκε σε λίγο στρατό και πλοία από τους Αθηναίους και τους Ερετριείς.
Παρά τις πρώτες επιτυχίες των Ελλήνων οι Πέρσες κατάφεραν να καταπνίξουν την ιωνική επανάσταση το 494 π.Χ. στο νησάκι Λάδη, στην είσοδο του κόλπου της Μιλήτου.

Αποτελέσματα της νίκης των Περσών:
α. Οι ιωνικές πόλεις της Μ. Ασίας γνώρισαν βαρύτερο ζυγό, και
β. Η Μίλητος, που είχε πάρει πάνω της μεγάλο μέρος του αγώνα εναντίον των Περσών, λεηλατήθηκε και καταστράφηκε ολοκληρωτικά.

Η καταστροφή της Μιλήτου προκάλεσε μεγάλη στενοχώρια στην Ελλάδα, αλλά ακόμα μεγαλύτερη στην Αθήνα, αφού οι Αθηναίοι ήταν Ίωνες όπως και οι Μιλήσιοι.
Μάλιστα, όταν αργότερα ο ποιητής Φρύνιχος παρουσίασε στους Αθηναίους το έργο «Μιλήτου άλωσις» που είχε γράψει σχετικά με την καταστροφή της Μιλήτου, τιμωρήθηκε από την πόλη με βαρύ πρόστιμο επειδή θύμισε στους πολίτες τις συμφορές που όλοι ήθελαν να ξεχάσουν.


Γ. ΔΕΙΤΕ ΜΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΙΛΗΤΟ
     όπως την έχουν ετοιμάσει οι άνθρωποι του "Ελληνικού Κόσμου", του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.



Δ. ΠΕΡΙΗΓΗΘΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΙΛΗΤΟ
Όταν μπείτε στην σελίδα της εικονικής περιήγησης, θα δείτε δεξιά της σελίδας το παρακάτω σχέδιο:
Όταν επιλέγετε κάποιο από τα κίτρινα κυκλάκια, θα μεταφέρεστε κάθε φορά σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος της πόλης της Μιλήτου.

ΚΛΙΚ στην εικόνα, για να μεταφερθείτε στην εικονική περιήγηση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου