Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Η Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη

Οι Μακεδόνες δεν είχαν πολλές σχέσεις με τους υπόλοιπους Έλληνες. Κυρίως τους απασχολούσε η ασφάλεια και η αντιμετώπιση των βόρειων γειτόνων τους.



Μετά τους Περσικούς πολέμους, όμως, άρχισαν να δημιουργούν εμπορικές σχέσεις και να έχουν επαφές με τους κατοίκους της νότιας Ελλάδας.

Η Μακεδονία έγινε μεγάλη δύναμη, όταν έγινε βασιλιάς ο Φίλιππος ο Β΄.



Ο βασιλιάς Φίλιππος δημιούργησε ισχυρό στρατό. Οι στρατιώτες εφοδιάστηκαν με ένα μακρύ δόρυ, που το έλεγαν σάρισα, μήκους 5 μέτρων. 


Η μακεδονική φάλαγγα, όταν ήταν παρατεταγμένη για μάχη, έμοιαζε με φρούριο που κινείται.




Με τον ισχυρό στρατό που δημιούργησε ο Φίλιππος κατάφερε να αντιμετωπίσει τους εχθρούς από τον βορρά και να κυριαρχήσει σε όλη την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Με τον τρόπο αυτό έγινε ένα μεγάλο κράτος, με δικό του νόμισμα (σ' αυτό τον βοήθησαν και τα χρυσωρυχεία τού όρους Παγγαίου), οικονομική ανάπτυξη, με πρωτεύουσα την Πέλλα, ένα οικονομικό και πνευματικό κέντρο.

Νόμισμα του Φιλίππου (Στατήρας)


Ο Φίλιππος θέλησε να κυριαρχήσει και στην νότια Ελλάδα.
Ο στρατός βρήκε αφορμή να κατέβει στην νότια Ελλάδα για μια διαμάχη που είχαν οι κάτοικοι που ζούσαν γύρω από το μαντείο των Δελφών.
Οι Αθηναίοι και οι Θηβαίοι αποφάσισαν να τον εμποδίσουν.
Δόθηκε μεγάλη μάχη στη Χαιρώνεια (2-8-338 π.Χ.)
μεταξύ Μακεδόνων και Θηβαίων - Αθηναίων - άλλων συμμαχικών πόλεων.




Στην μάχη αυτή νίκησε ο Φίλιππος, ενώ διακρίθηκε και ο γιος του Αλέξανδρος ( ο Μ. Αλέξανδρος) πολεμώντας στην πρώτη γραμμή.

Οι Θηβαίοι, προς τιμήν των Ιερολοχιτών που έπεσαν στην μάχη της Χαιρώνειας, ανήγειραν ένα μνημείο με ένα λιοντάρι επάνω του, το γνωστό μας λιοντάρι της Χαιρώνειας.



Ο Φίλιππος δεν ήταν σκληρός με τους ηττημένους. Σε συνέδριο που έγινε στην Κόρινθο (απείχαν οι Σπαρτιάτες) ανακηρύχτηκε αρχηγός της εκστρατείας που ετοιμαζόταν εναντίον των Περσών για να τιμωρηθούν για τις καταστροφές που προκάλεσαν στην Ελλάδα.


Την επόμενη, όμως, χρονιά ο Φίλιππος δολοφονήθηκε στις Αιγές (σημερινή Βεργίνα) από έναν έμπιστον σωματοφύλακά του, τον Παυσανία.



Βασιλιάς της Μακεδονίας ανακηρύχθηκε ο γιος του Αλέξανδρος, ο Μέγας.



Ο τάφος του Φιλίππου στην Βεργίνα

Στην Βεργίνα (τις αρχαίες Αιγές)  που δολοφονήθηκε ο βασιλιάς Φίλιππος ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο το 1977 πλούσιος τάφος με πολλά χρυσά κτερίσματα. Ο βασιλικός αυτός τάφος αποδίδεται στον Φίλιππο.




Η χρυσή λάρνακα που βρέθηκε μέσα στον τάφο, η οποία περιείχε τα οστά του Φιλίππου


Δείτε φωτογραφίες από τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών.
ΚΛΙΚ στην εικόνα:



Γνωρίστε μερικά από τα αριστουργήματα της τέχνης των Μακεδόνων.
ΚΛΙΚ στην εικόνα:



Δείτε το μάθημα σε παρουσίαση:




(Τα κείμενα και τις περισσότερες εικόνες τις βρήκαμε στην Εγκύκλιο Παιδεία.
Η προβολή παρουσίασης του τέλους είναι από τον Ηλία Ηλιάδη.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου