Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Αιτίες και αφορμές του πολέμου (Πελοποννησιακός πόλεμος)

Η Επίδαμνος (αποικία της Κέρκυρας, αλλά είχε και σχέσεις με την Κόρινθο - το σημερινό Δυρράχιο της Αλβανίας) είχε προβλήματα με τους γείτονές της. Ζήτησε βοήθεια από τους Κερκυραίους, όμως αυτοί την αρνήθηκαν. Στράφηκαν προς την Κόρινθο. Η Κόρινθος δέχτηκε να τους βοηθήσει, στέλνοντας στρατό και καράβια στην περιοχή, για να μεγαλώσει την επιρροή της εκεί. Όταν έμαθαν οι Κερκυραίοι τις κινήσεις των Κορινθίων, έστειλαν κι αυτοί στρατό και στόλο στην Επίδαμνο. Ταυτόχρονα ζήτησαν και την βοήθεια της Αθήνας. Οι Αθηναίοι, οι οποίοι δεν είχαν καλές σχέσεις με τους Κορινθίους, εξαιτίας τού ποιος θα ελέγχει το εμπόριο προς την κάτω Ιταλία, δέχθηκαν αμέσως, αφού μ' αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να βλάψουν την αντίπαλη Κόρινθο και ταυτόχρονα να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή της Κέρκυρας και της Ιλλυρίας (σημερινής Αλβανίας).
Από την άλλη πλευρά, ο βασιλιάς της Μακεδονίας Περδίκκας από φίλος των Αθηναίων έγινε εχθρός τους, αφού οι Αθηναίοι συμμάχησαν με τους εχθρούς του.
Έτσι επιχείρησε να ξεσηκώσει την Ποτίδαια (στην Χαλκιδική - σύμμαχο της Αθήνας, αλλά που ζήτησε και βοήθεια από την Σπάρτη) εναντίον της Αθήνας.
Η Κόρινθος έστειλε στρατό στην Ποτίδαια, για να αναγκαστούν οι Αθηναίοι να στείλουν κι αυτοί στρατό εκεί, με σκοπό να πάνε λιγότεροι Αθηναίοι στρατιώτες στην Επίδαμνο.

Οι Αθηναίοι πολέμησαν με τους Κορινθίους στην Ποτίδαια, παραβιάζοντας την συνθήκη ειρήνης που είχαν υπογράψει λίγα χρόνια αργότερα.
Συνέπεια: Η Σπάρτη κατηγορούσε την Αθήνα πως επιτέθηκε στην Ποτίδαια. Η Αθήνα κατηγορούσε την Σπάρτη πως ξεσήκωσε την αποικία της εναντίον της Αθήνας.

Μπέρδεμα;
Και μη χειρότερα...

Μ' αυτά και μ' ετούτα ξεκίνησε ο Πελοποννησιακός πόλεμος που βάστηξε 27 χρόνια και οδήγησε στην παρακμή της Αθήνας και την ακμή της Σπάρτης...

Πηγή παρουσίασης: koysair


Πηγή παρουσίασης: Ηλιάδης Ηλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου