Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Σκουπίδια στην θάλασσα - 1


Αντί να κρύβουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, 
θα 'ταν προτιμότερο να μην τα παράγουμε!





The Great Pacific Garbage Patch
(ή, επί το ελληνικότερον: Η τεράστια "σκουπιδοπεριοχή" του Βόρειου Ειρηνικού)

Στον Β.Α. Ειρηνικό ωκεανό υπάρχει μια περιοχή (αυτή που είναι σχεδιασμένη με κίτρινες κουκκίδες στον χάρτη πιο κάτω) με έκταση που μπορεί να φτάνει μέχρι και το 1.500.000 τ.χμ., η οποία είναι καλυμμένη από σκουπίδια διαφόρων μεγεθών: από μεγάλα μέχρι λιωμένα κομματάκια που φαίνονται σαν βρώμα του νερού.
Για να καταλάβουμε το μέγεθος που εννοεί το 1.500.000 τ.χμ. αρκεί να σκεφτούμε πως ολόκληρη η Ελλάδα έχει έκταση περίπου 132.000 τ.χμ. ...

Τα σκουπίδια έχουν παραχθεί (και έχουν πεταχτεί...) από τους ανθρώπους που μένουν στις περιοχές που βρέχονται από τον Ειρηνικό ωκεανό και με τους στροβιλισμούς των κυμάτων που δημιουργούν τα θαλάσσια ρεύματα έχουν "στριμωχτεί" σε δύο εκτάσεις στα βόρεια του ωκεανού, τόσο μεγάλες σαν 10 Ελλάδες μαζί!



Τα μεγάλα σκουπίδια είναι επικίνδυνα για τα πιο μεγάλα θαλάσσια ζώα.
Βλέπει, ας πούμε, η χελώνα μία λαχταριστή τσούχτρα (τον αγαπημένο της μεζέ)...


την τρώει και... πνίγεται... Διότι η τσούχτρα δεν ήταν τίποτε άλλο από μία πλαστική σακούλα που επέπλεε...



Επικίνδυνα είναι όμως και τα πολύ μικρά κομματάκια από πλαστικό, τόσο μικρά που σχηματίζουν μία χημική "λάσπη". Τα μικρά ζωάκια της θάλασσας, όπως τα ψάρια, τα τρώνε νομίζοντας πως τρώνε πλαγκτόν. Το αποτέλεσμα είναι πως ενώ τα ψάρια τρώνε συνέχεια, μετά από καιρό πεθαίνουν από ασιτία, αφού το πλαστικό δεν μπορεί να θεωρηθεί φαγητό και δεν έχει καμία θρεπτική ουσία. Απλώς γεμίζει το στομάχι με σκουπίδια...



Τα ψαροπούλια κινδυνεύουν επίσης: Βλέπουν τα πλαστικά από μακριά, τα τρώνε και πεθαίνουν...



Τι μας νοιάζει, θα μου πείτε, εμάς... Είναι πολύ μακριά από την χώρα μας!



Κι όμως μας νοιάζει (ή τουλάχιστον πρέπει να μας νοιάζει)!
Τα σκουπίδια έχουν αρχίσει και γεμίζουν ανησυχητικά τις θάλασσες όλης της Γης, όπως δείχνουν τα τεράστια σημάδια στον παρακάτω παγκόσμιο χάρτη. 

(Προσπαθήστε να δείτε το μέγεθος της Ελλάδας, για να καταλάβετε για πόσο μεγάλες περιοχές πρόκειται!)

Η Μεσόγειος, βέβαια, μπορεί να μην έχει τόσο μεγάλες περιοχές με συγκεντρωμένα σκουπίδια, αλλά δεν θεωρείται και από τις καθαρότερες θάλασσες... Αντίθετα έχει και αυτή μεγάλο πρόβλημα ρύπανσης από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.








Γι' αυτό:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου